Gabion ograde i razni ukrasi

Imate novu ideju?

Ukoliko želite realizirati projekt možete nas neobavezujuće kontaktirati putem e-mail kontakt forme.

Izvedeni iz stare talijanske riječi, gabbione, što znači “veliki kavez,” gabioni su ograde koje se mogu puniti s bilo kojom vrstom anorganskog materijala: kamena, opeke ili krhotine betona. Kavezi su u obliku zavarene mrežica izrađeni od čvrstog pocinčanog, obloženog ili nehrđajućeg čelika koje se neće savijati kada je napunjen kamenjem. U uređenju krajolika, gabionski zidovi mogu podržati zemljani zid, stabilizirati tlo, sprečavati eroziju, i još mnogo toga.
Prije oko 7000 godina, rane strukture gabionskog tipa štitile su obale Nila. U srednjovjekovnom razdoblju, gabioni su se koristili kao vojne utvrde. U novijoj istoriji, građevinari su intenzivno koristili gabione za stabilizaciju obala, obala rijeka, autocesta i padina protiv erozije.

Prednosti gabion ograda

Estetika: Gabioni izgledaju prirodno a mogu kuću vezati uz krajolik koristeći materijale iskopane na samom terenu građevine.
Usklađenost s okolišem: Kada se koriste materijali sa samog gradilišta troškovi prijevoza i troškovi povezane potrošnje goriva su eliminirani.
Održivost: Koristi se kao sistem hlađenja u vrućim klimatskim uslovima; gabion ograde pružaju pasivno hlađenje te omogućuju kretanje zraka pružajući ventilaciju.
Propusnost: Gabioni su propusna i ne mogu biti oštećeni kretanjem vode.
Jednostavna instalacija i ugrađena snaga: Kameno punjenje leži na tlu ispod sebe ta ima takvu snagu da nisu potrebni temelji. Snagu i učinkovitost ograde se mogu i povećati s vremenom, kako mulj i vegetacija popunjavaju praznine i ojačavaju strukturu. Još jedna prednost u odnosu na kruće strukture je da na gabione kretanje tla ne utječe negativno.
Dugotrajnost: Kamenje je najtipičniji punjenje koje se koristi za trajnost, dugovječnost i stabilnost. Često se punjenje bira radi svojih estetskih atributa ili od materijala koji se može iskoristiti s građevinske lokacije.